Med

Med je obecně označován jako potravina živočišného původu, kterou produkují včely. Složení medu se může měnit dle jeho původu, jde však většinou o jednoduché, lehce stravitelné sacharidy, pylové částice, voskové částice, enzymy a další složky. Konzistencí se jedná o kapalinu se sklony k pozvolné krystalizaci. Krystalizace však nemá vliv na jakost produktu a jde pouze o fyzikálně-chemický jev. Základem medu je kapalná sladina, kterou včely nasávají svým sosáčkem (nektar nebo medovice). Nektar produkují kvetoucí rostliny ve snaze být opyleny. Medovice je produkována výměšky savého parazitujícího hmyzu na listech stromů. Včely tuto sladinu sbírají a ve svém obydlí pomocí specifických postupů přeměňují na med. Med slouží ve včelstvu jako zdroj energie, potravina, zásoba pro období vegetačního klidu. Rozlišujeme medy květové a medovicové. Květové medy mohou být dále děleny na tzv. jednodruhové např. (akátový, malinový, lipový…atd.) nebo směsné. Pro zjišťování kvality a jakosti medu jsou vypracovány normy, které musí daný med splňovat. Po vstupu ČR do EU byly tyto normy „zmírněny“. ČSV však zavedl značku s označením „Český med“[1] : „Aby bylo možno zhodnotit kvalitu medu produkovaného na území České republiky, vydává Český svaz včelařů pro své členy tuto normu jakosti ČESKÝ MED pro spotřebitelské balení.“ Tato norma je oproti normě EU přísnější a vychází z původní normy před vstupem ČR do EU. Pod označením ČESKÝ MED ČSV PŘÍMO OD VČELAŘE je vedena ochranná známka v majetku ČSV registrována v roce 2005. Včelaři, kteří si nechají laboratorně stanovit vyprodukovaný med a splňují podmínky svazové normy, mohou na obaly uvádět ochrannou známku ČSV. Med je veden jako potravina a na jeho jakost nejen v prodejní síti dohlíží a kontroluje statní orgán v podobě SZPI. Při zjištění pochybení jsou výrobci pokutováni a musí provést nápravu dle platné legislativy.

[1] http://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/smernicemed.pdf