Mateří kašička je označení pro produkt hltanové žlázy včelích dělnic. Označení „mateří“ je z toho důvodu, že jsou touto kašičkou krmena veškerá stádia plodu včelích larev, ale pouze kašička určená pro krmení matky a to od larválního stádia a následně i v dospělosti není nikterak „zřeďována“ a krmení je v případě výchovy larvy matky prováděno tzv. ad libitum[1], takže mateří larva je v průběhu života bohatě krmena. Mateří kašička má smetanově bílou barvu, obsahuje pylová zrna, má typickou vůni a lehce pálivou chuť. Mateří kašička je energeticky velmi ojedinělou látkou, různorodého složení, převažují však bílkoviny. Díky této stravě se zvětší hmotnost během larválního vývoje matky z 0,30 mg na 250 mg v za 16dní. Uplatnění má mateří kašička velmi rozmanité. Užívá se jí v lidovém léčitelství, lékařství a farmaceutickém průmyslu. Komerčně se uvádí na výrobcích pod názvem Royal Jelly.
[1] Kubišová S., Háslbachová H.:Včelařství. Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, pp 13-19, 1992 ISBN 80-7157-024-9.